Föreläsning: Musselodling som en del av ett förnybart näringskretslopp
Nästan alla känner till att vi behöver byta till förnybara källor för energi och sluta använda fossila energikällor. Inte like uppmärksammat är att vi behöver sluta använda fossila källor för näring för vår mat. Fosfor bryts på flera platser i världen. Bara i USA så bröts 27 miljoner ton fosfor under 2015.
Fosfor använd inom jordbruk som del av de gödningsmedel som behövs för effektiv produktion. Jordbruksverket uppskattar att 0,4 kg fosfor/hektar mark läcker ut till havet. Med 3,3 miljoner hektar jordbruksmark i Sverige så blir det en del fosfor som går till havet. Jordbruksverket uppskattar att skogsbruket och jordbruket står för ungefär 1000 ton fosfor som går till havet varje år, vilket är ungefär hälften av all fosfor som läcker från mänskliga processer.
Ett annat näringsämne som är kritiskt för växtodling är kväve, i form at nitrat. Det bryts inte i gruvor som fosfor, utan utvinns med en kemisk process, Haber–Bosch-processen, som använder mycket energi. Idag är det i huvudsak fossil energi som används.
Hur uppnår vi förnybara näringskretslopp som gör att vi kan minska användande av fossila näringsämnen eller processer? Professor Anders Kiessling, SLU, berättar här hur vi skulle kunna använda musselodlingar i haven, som i Östersjön, för just det ändamålet. Videon är en sammanfattning. En längre föreläsning kan ses på vår projektwebbsajt cirkularodling.se - Musselodling som en del av ett näringskretslopp, en föreläsning
PGEgY2xhc3MgPSAibF9tYWlsIGxfbmV3X3dpbmRvdyIgaHJlZj0ibWFpbHRvOmFua2VAam9oYW5uYXMub3JnIiB0YXJnZXQ9X2JsYW5rPjxzdmcgY2xhc3M9Imljb24gZmVhdGhlci1zcHJpdGUgbWFpbC1pY29uIj48dXNlIHhsaW5rOmhyZWY9Ii9XZWJPYmplY3RzL3dlYnBhZ2VzLndvYS9Db250ZW50cy9GcmFtZXdvcmtzL05LTFRFeHRlbnNpb25zLmZyYW1ld29yay9XZWJTZXJ2ZXJSZXNvdXJjZXMvZmVhdGhlci1zcHJpdGUuc3ZnI21haWwiPjwvdXNlPjwvc3ZnPjwvYT4=